4
+1

Рецензія на історичний роман О.О.Базилевича “Паратіхіон”

Нестор-Іскандер гідний того, щоби рідна земля згадала про нього
Vasilij_original
Роман “Паратіхіон” відкриває завісу таємниці життя одного з найдивовижніших авторів середньовічної Русі – Нестора-Іскандера, який залишив нам чудовий літературно-історичний твір “Повість про взяття Цариграду турками”.

Вмілий письменницький стиль, глибокі висновки, знання теологічних проблем і військової справи, звичаїв і мов різних народів свідчать, що це була видатна особистість, людина, яка знала про ключові події Європи середини XV століття. Тому, цілком виправданою є цікавість подивитися на події епохи Відродження крізь призму поглядів нашого співвітчизника.

“Тіхіон” в перекладі з давньогрецької – ділянка, присвячена т.зв. генію міста, в античні часи і у візантійському середньовіччі – історичний центр, оточений головною оборонною стіною. Те, що знаходиться за цією стіною, має приставку “пара” (по-грецьки – “поза”). У фільмі, хоча ключовим моментом є падіння Константинополя, також основними є і події, що відбуваються поза стінами сітарої і готової вже згинути у небуття давньої столиці ромеїв.

На арену світової історії виходять нові молоді народи і цікаво спостерігати, як в уже юні роки цих націй проявляються всі ті особливості і протиріччя, які визначать обличчя майбутнього світу.

Ми бачимо як при зовнішній, декларованій єдності, країни Європи виявляються мало здатними протистояти мусульманському натиску; як жадібні до розкоші і влади церковники не можуть знайти спільну мову і перетворюють вже цілком християнський континент на арену нових міжконфесійних чвар. Ми бачимо і жорстокість азіатів, які ховають свої загарбницькі прагнення за словами про миролюбність ісламу; імперські амбіції правителів Москви, які хочуть зростити державну і церковну владу; бачимо і геополітичну слабкість Києва – все це проходить широкою панорамою на сторінках “Паратіхіона”.

Бачити пристрасті цієї боротьби, бути поруч з величезною владою, грошима, брехнею і ненавистю, але не забруднитися, не озлобитися, не розбеститися, залишитися людиною – вкрай непросто. Нестору-Іскандеру це вдається. Доля зберігає його від шабель башибузуків і величезних кам'яних ядер турецьких гармат, від епідемій чуми і тортур графа Дракули, від отрути візантійських владик і роз’їдаючих душу флорентійських інтриг. Він повернеться до Києва, щоб передати мудрість і віру у високе призначення людини своїм дітям. Нестор-Іскандер гідний того, щоби рідна земля згадала про нього.

Доктор філософії, письменник Олег Ольховиков.

"Паратіхіон" - історичний роман О.О.Базилевича:
https://libera.store/uk/author/book/74



Комментарии

Комментариев пока нет

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

марта 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031