5
+1

Чи вистачить заморожених ресурсів рф?

Чи вистачить заморожених ресурсів рф, щоб виплатити нам всі "борги"?
Image_original
За останніми підрахунками Київської школи економіки, Україні завдано збитків на понад 150 млрд. доларів США, що включає фізичні втрати, пошкодження інфраструктури та збитки бізнесу. Проте варто взяти до уваги, що вказаний розмір є орієнтовним, оскільки неможливо отримати достовірну інформацію щодо всіх реально завданих збитків на тимчасово окупованих територіях, не враховані також збитки, завдані довкіллю тощо. Таким чином, реальні показники завданих Україні збитків можуть бути набагато більшими. В свою чергу, заморожені активи російської федерації оцінюються у приблизно 300 млрд. доларів США. І якщо порівнювати наведені фінансові показники, то може скластися враження, що заморожених активів російської федерації вистачить на відшкодування завданих Україні збитків майже на два рази.

Проте диявол, як завжди, у деталях.

Із вказаних 300 млрд. близько 180 – заморожені активи російского центробанку, решта – активи підсанкційних олігархів та інших осіб, які потрапили під санкції. Окрім того, пошук активів фізичних осіб ще триває, а окремі російські олігархи розпочали юридичні процедури оскарження санкцій. Ми зараз не будемо дискутувати на предмет того, наскільки обґрунтованими є такі вимоги та які перспективи оскарження, адже безпосередньо не долучені до вказаних процесів. Втім, не варто відкидати той факт, що у разі появи прецеденту виключення з санкційних списків, це значною мірою може змінити конфігурацію заморожених активів, і, відповідно, може вплинути на їх достатність активів для покриття всіх збитків, завданих Україні.

Варто також пам’ятати про інших «кредиторів» російської федерації з вимогами, які безпосередньо не пов’язані із збитками, завданими Україні від початку повномасштабної збройної агресії у лютому минулого року. Це і український бізнес, активи якого були втрачені внаслідок незаконної анексії Криму, і вимоги по справі «ЮКОСа», які сягають більше 50 млрд. доларів США та інші.

Наостанок, «розморозка» активів російської федерації та подальша їх передача Україні для відновлення залежать також від політичної волі наших міжнародних партнерів. Дійсно, заяви про передачу активів на відновлення України звучать майже від початку збройної агресії. Проте треба розуміти, що для реалізації цих заяв необхідним є внесення змін або прийняття нових законів як на рівні національного законодавства країн, де обліковуються активи, так і на міждержавному рівні.

Таким чином, питання чи вистачить заморожених активів російської федерації для покриття всіх збитків, завданих Україні, залежить від багатьох факторів, які інколи знаходяться поза межами контролю нашої Держави або реальної можливості впливати на ситуацію.

За матеріалами видання The Page

Комментарии

Комментариев пока нет

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

апреля 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345